01 PM | 05 Apr

2. Festival šaha Varaždinske županije, Varaždin, 7.4.2018

U Prvoj gimnaziji Varaždin održan je 2. Festival šaha u organizaciji Varaždinske županije i Šahovskog saveza Varaždinske županije. Festival je okupio ukupno 149 natjecatelja svih dobnih skupina. Festival je otvorio gdin. Radimir Čačić župan Varaždinske županije, a između ostalih festivalu su nazočili dr.sc. Miroslav Huđek pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije,  Josipa Polančec predsjednica i Ivana Putarek tajnica Školskog sportskog saveza Varaždinske županije.

U sklopu festivala održano je 9 odvojenih turnira: A, B i C turniri nižih razreda osnovnih škola (popularno “PUŽ”), A, B i C turniri viših razreda, turnir srednjih škola, brzopotezni turnir seniora, te simultanka nacionalne šahovske majstorice Noemi Špiranec, učenice Prve gimnazije Varaždin.

Na samom otvaranju Festivala dodijeljena je i prva medalja, i to Matiji Hercegu, najmlađem šahistu u Varaždinskoj županiji, polazniku dječjeg vrtića koji već dvije godine sudjeluje na svim natjecanjima “PUŽ”-a!

Na petom, posljednjem turniru Pojedinačnog prvenstva učenika osnovnih škola Varaždinske županije – PUŽ, nastupilo je 115 natjecatelja. Prvaci županije u šahu za školsku godinu 2017/18 su braća Križanić iz Varaždinskih Toplica; Filip Križanić u konkurenciji viših razreda, te Petar Križanić u konkurenciji nižih razreda, koji su obojica pobijedili i na završnim A turnirima na Festivalu. Županijske prvakinje u šahu, najbolje djevojčice u ukupnom poretku su Silvija Sever kod viših, i Jelena Inkret kog nižih razreda; obje iz područne škole Druškovec.

Na B turniru viših razreda pobijedio je Franjo Milić iz II. OŠ Varaždin, a na C turniru viših razreda pobijedio je Mirko Bušić iz VI. OŠ Varaždin, dok je na B turniru nižih razreda najbolji bio Petar Kanešić iz V. Toplica, a na C turniru nižih razreda  Filip Smuđ iz VI. OŠ Varaždin. Najbolje djevojčice bile su još Paula Friščić (C niži), Janja Inkret (B viši) i Marija Magdalena Kolarek (C viši).

 • C- turnir nižih razreda
 • C- turnir nižih razreda
 • A i B - turnir nižih razreda
 • B- turnir viših razreda
 • C- turnir viših razreda
 • Županijski prvaci u šahu - niži razredi
 • Županijski prvaci u šahu - viši razredi
 • Srednje škole
 • Nagrađeni sudionici simultane partije
 • Pobjednici seniorskog turnira
 • Županijski prvaci - Petar i Filip Križanić

 

U simultanoj šahovskoj partiji koju je igrala nacionalna majstorica, srednjoškolka Noemi Špiranec  na 15 ploča (istovremeno protiv 15 protivnika) ostvarila je rezultat 10,5:4,5.

Na turniru srednjih škola koji je brojio tek pet sudionika pobijedio je Matija Njegač iz Elektrostrojarske škole ispred, a na seniorskom brzopoteznom turniru prošlogodišnje prvo mjesto obranio je fide majstor Goran Šegović, član ŠD Varaždin.

 

Prisutni su se mogli zabaviti i rješavanjem zadataka u animatorskom kutku festivala, igrajući vrtni šah većih dimenzija ili razgledavajući izložbu zanimljivih šahovskih garnitura. Šahovske partije sa pet ploča A turnira nižih i sa jedne ploče viših razreda uživo je prenošeno preko interneta (link), a zanimljivije partije projicirane su i na video zid u dvorani za igru.

Prva školska televizija – prilog o Festivalu šaha 2018. godine

REZULTATI svih turnira sa Festivala:

niži razredi:   A-turnir   B-turnir   C-turnir

viši razredi:   A-turnir   B-turnir   C-turnir

UKUPNI POREDAK niži razredi

UKUPNI POREDAK viši razredi

Seniorski turnir

Srednje škole

Simultana partija

 

Izveštaj e-Varaždin

 

 

 1. Festival šaha, 22. travnja 2017. godine