10 PM | 23 Apr

Festival šaha Varaždinske županije, 22. travnja 2017

U Prvoj gimnaziji Varaždin održan je prvi Festival šaha u organizaciji Varaždinske županije i Šahovskog saveza Varaždinske županije. Festival je okupio ukupno 112 sudionika svih dobnih skupina. Festival je otvorio zamjenik župana g. Alen Kišić, a otvorenju su između ostalih nazočili i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, te gđa Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.

 

 

 

 

 

Festival su započeli osnovnoškolci koji su odvojeno za više i niže razrede odigrali finalni peti turnir pojedinačnog prvenstva učenika, popularni “PUŽ”. Na festivalu se je igralo ukupno 6 turnira PUŽ-a, koji su odlučili pobjednike u UKUPNIM PLASMANIMA za VIŠE i NIŽE razrede prema kojima su u školskoj godini 2016/17 županijski prvaci:  Matija Njegač iz I. OŠ Varaždin kod viših razreda i Petar Križanić iza Var. Toplica kod nižih razreda, a najbolje djevojčice su Silvija Sever  i Jelena Inkret obje iz PŠ Druškovec. Na PUŽ-u je tijekom ove školske godine, na svih pet turnira, nastupilo ukupno 130 učenica i učenika. Detaljni izvještaj i rezultati 5. PUŽ-a nalaze se ovdje.


 

 

 

 

 

Istovremeno sa PUŽ-om odigrano je i pojedinačno prvenstvo srednjih škola na kojem je nastupilo 4 sudionika, 2 učenika i 2 učenice. Pobjednik turnira je Goran Petrović,  a najbolja od djevojka je Nikolina Martinčević oboje iz Prve gimnazije Varaždin. Reultati turnira srednjoškolaca se nalaze ovdje.

Nakon osnonvnoškolaca i srednjoškolaca prema programu Festivala započela je simultana partija na 16 ploča koju je odigrala Noemi Špiranec, aktualna državna juniorska prvakinja u šahu iz ŠD Varaždin, protiv 16 voditelja školskih šahovskih grupa i ostalih zainteresirnih. Ova simultana partija privukla je veliki interes svih prisutnih, a rezultat je na kraju bio 15,5 naprema 0,5 za Noemi (detaljnije). Jedini remi izvukao je Nenad Njegač, što mu je donijelo medalju festivala šaha. 

 

 

 

Treći događaj u sklopu Fetivala bio je pozivni pojedinačni brzopotezni seniorski turnir, igran po tempu igre 7 minuta za partiju + 3 sekunde po odigranom potezu, na kojem je nastupilo 22 igrača. Pobjednik ovog turnira je Goran Šegović, a najbolja šahistica Vera Ister. Ovaj turnir biti će registriran za međunarodni blitz rejting, a rezultati se mogu pogledati ovdje.

 

Paralelno sa svim navedenim turnirima na Festivalu je djelovao animatorski kutak kojeg je vodio šahovski majstorski kandidat Kelemen Miljenko, tako da su djeca tijekom pauzi svojih natjecanja mogla rješavati šahovske zadatke, igrati vrtni šah i sudjelovati u nagradnim igrama.

Nakon ove sadržajem i odazivom bogate šahovske manifestacije slijedi još Otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Varaždinske županije u šahu koje će se odigrati već idući vikend, od 29. travnja do 1. svibnja u Varaždinskim Toplicama, čime će biti završena prva školska godina u kojoj je uspješno sproveden projekt Uvođenja šaha u osnovne škole Varaždinske županije!


Autorica fotografija je Vida Žagar, mlada perspektivna fotografkinja iz Varaždinskih Toplica!

PREUZMITE FOTOGRAFIJE U VISOKOJ REZOLUCIJI (1,4 GB)

slike sa Festivala (Facebook)

Izvještaj portala eVaraždin.