08 PM | 04 Jan

Prijem kod gradonačelnice Varaždinskih Toplica, 28.12.2021.

Gradonačelnica grada V. Toplica gđa Dragica Ratković upriličila je prijem naše školske ekipe dječaka povodom uspjeha – osvojenog 4. mjesta na Državnom školskom prvenstu igranom u Trogiru sredinom prosinca, te je uz riječi čestitke i pohvale darovala lijepu drvenu šahovsku garnituru.

I ovim putem zahvaljujemo gradonačelnici na lijepom prijemu, gesti i čestitkama.

Priopćenje za medije

GRAD VARAŽDINSKE TOPLICE / Prijem za šahovsku ekipu ŠSD „Tonimir”, četvrtu s državnog prvenstva

Gradonačelnica Ratković upriličila prijem za odlične mlade topličke šahiste: Kad se sustavno radi, rezultat ne može izostati!

Nakon što je muška šahovska ekipa Školskog sportskog društva „Tonimir” Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica ostvarila povijesni uspjeh na državnom školskom prvenstvu, osvojivši odlično 4. mjesto u konkurenciji 23 ekipe, gradonačelnica Dragica Ratković u utorak je upriličila prijem za članove ekipe i njihovog voditelja.

Za topličku ekipu koja je predstavljala Varaždinsku županiju, a na državno se prvenstvo plasirala osvojivši 1. mjesto na županijskom natjecanju, nastupili su Petar Križanić (kapetan), Petar Kanešić, Mislav Matkun, Luka Lončarić i Vedran Ljubić, predvođeni trenerom Željkom Matkunom.

Prvo mjesto na županijskom natjecanju bio je velik uspjeh za školski klub, a plasman na državno prvenstvo velika odgovornost i obveza, stoga su pripreme bile sustavne, ozbiljne i najbolje dosad, otkrio je Matkun.

– Osim šahovskih treninga, imali smo i razgovore o očekivanjima, a važan nam je bio i pristup natjecanjima. Već se na županijskom natjecanju vidjelo da sve dobro funkcionira, dečki su bili uvjerljivo prvi sa svim pobjedama i vrlo brzo je došlo državno natjecanje na kojem su sudjelovali pobjednici iz svih hrvatskih županija – rekao je Matkun.

Dodao je da ekipa na natjecanje otišla spremna, ali da je sve bilo vrlo neizvjesno.

– Krenulo je dobro, pobjeđivali smo one koje smo trebali pobijediti, a gubili smo tijesno od onih koji su objektivno jači. Samo finale je bilo zadnja partija protiv škole iz Koprivnice koja je objektivno jača. Međutim sva priprema i rad doveli su do toga da smo pobijedili favoriziranu ekipu i to je bilo naše finale. Kad smo vidjeli da smo četvrti bili smo sretni jer je cilj koji smo si postavili bio da uđemo među prvih deset – rekao je trener mladih šahista.

Ostvareno četvrto mjesto najbolji je županijski rezultat na državnim natjecanjima.

– Prije nas je prije dvije godine ekipa iz Ivanca bila na 10. mjestu na državnom natjecanju, a prije toga ekipa varaždinske 6. osnovne škole na 15. mjestu. Visoko smo podigli ljestvicu za županijske pobjednike na budućim državnim natjecanjima, da probaju dostići 4. mjesto, odnosno da uđu među prve tri ekipe – naglasio je Matkun koji ne strahuje za budućnost šaha na ovom području i to zahvaljujući sustavnom pristupu Varaždinske županije prema ovom sportu.

Istaknuo je, naime, kako postoji strategija uvođenja šaha u osnovne škole u okviru izvannastavnih aktivnosti, a projekt u koji su uključena brojna djeca traje šest godina.

– U Varaždinskoj županiji imamo Centar izvrsnosti, pojedinačna školska natjecanja i Festival šaha, a imamo i sedam šahovskih klubova od kojih većina sustavno radi s djecom. Vjerujem u svjetlu budućnost šaha – kazao je trener Matkun.

Zahvalio je na logističkoj podršci topličkoj školi; ravnateljici Goranki Štefanić i učitelju Zlatku Čmigoviću koji je vodio učenike.

Kapetan ekipe Petar Križanić gradonačelnicu je upoznao s načinom priprema, ali i s tijekom samog natjecanja.

– Imali smo više treninga, malo više radili i dobro se pripremili. Prvi dan smo igrali šest partija i na kraju dana bili deseti, ali kasnije smo bili sve bolji. Nismo baš očekivali da ćemo se plasirati na tako visoko mjesto na državnom natjecanju, ali uspjeli smo i zadovoljni smo i ponosni na taj uspjeh – rekao je Petar koji šah igra već gotovo osam godina, a namjerava nastaviti i u srednjoj školi.

Ponosna na još jedan uspjeh mladih topličkih šahista je i gradonačelnica Dragica Ratković.

– Kad se sustavno radi, rezultat ne može izostati, a dokaz tome je i ovo 4. mjesto naše ekipe na državnom natjecanju iz šaha. To je još jedan značajan uspjeh koji nije došao preko noći, već nakon kontinuiranog rada, truda i odricanja učenika i njihovih roditelja, ali i trenera. Čestitam od srca na ovako velikom uspjehu kojim promoviraju i naš grad i našu županiju, a nadam se da će budućnost donijeti još takvih rezultata kojima nam ulijevaju nadu u bolje sutra – kazala je gradonačelnica Ratković i naglasila da je suradnja s topličkom osnovnom školom odlična te da će im Grad Varaždinske Toplice i dalje pružati potporu kad god to bude potrebno.