10 AM | 23 Nov

Meč za prvaka svijeta, 26.11. – 16.12.2021.

Meč za prvaka svijeta u šahu, između branitelja naslova Magnus Carslena i izazivača Ian Nempniachtchija igra se u četrnaest (14) partija. Meč se održava u Dubaiju.

RASPORED IGRANJA / STRANICA NATJECANJA

Partije počinju u 13:30h po našem lokalnom vremenu. Prva partija igra se u petak 26.11.

Prijenos partija (Lichess)

Igrač koji osvoji 7,5 bodova ili više je pobjednik i novi prvak svijeta u šahu.

Nakon što pobjednik osvoji 7,5 boda ili više, meč završava, daljnje partije se ne igraju. Ako je rezultat nakon četrnaest partija jednak, igra se tie-break.


Mečevi za naslov svjetskog prvaka se od 2006. godine igraju po principu tko-je-bolji-iz-12-partija, ali ovaj meč je planiran na 14 partija uz tiebreak ako nakon 14 partija nitko ne dođe do željenih 7,5 bodova. Meč je prvotno planiran za 2020. godinu ali je zbog globalne pandemije odgođen za kraj 2021. godine.

Nagradni fond iznosi 2 milijuna USD podijeljenih 60% prema 40% između pobjednika i gubitnika. Ako je meč izjednačen nakon 14 klasičnih partija, nagradni fond će se podijeliti 55% prema 45% u korist pobjednika tiebreaka.

PROPISI MEČA

Tempo igre za svaku partiju je 120 minuta za prvih 40 poteza, nakon čega slijedi 60 minuta za sljedećih 20 poteza i zatim 15 minuta za ostatak igre s dodatkom od 30 sekundi po potezu počevši od 61. poteza.

Meč se sastoji od 14 partija, a rezultatom 7½ osvaja se svjetsko prvenstvo. Ako je rezultat jednak nakon 14 partija, igrat će se tie-break utakmice s bržim kontrolama vremena: četiri brze (rapid) partije s tempom od 25 minuta po igraču + 10 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od 1. poteza. Koji igrač iz te 4 partije postigne 2½ poena ili više, osvaja prvenstvo i postaje svjetski šahovski prvak.

Ako je rezultat nakon brzog (rapid) dijela izjednačen, odigrat će se do 5 mini-mečeva od 2 brzopotezne (blitz) partije. Kontrola vremena za brzopotezne partije je 5 minuta + 3 sekunde. Ako bilo koji igrač pobijedi u jednom od ovih mini-mečeva, tie-break završava i on osvaja prvenstvo. Ako se svih 5 blitz mini mečeva odigra neriješeno, igra se 1 igra iznenadne smrti (Armagedon), gdje crnom „igra“ pobjeda ili remi ali na satu ima na raspolaganju 4 minute, a bijeli 5 minuta i igra mu isključivo pobjeda – u slučaju remija, crni je novi šahovski prvak svijeta. Igrači dobivaju povećanje od 2 sekunde počevši od 61. poteza.

LOKACIJA

Ponude su prvotno trebale biti predstavljene najkasnije do 1. ožujka 2019. a inspekcija na predloženim mjestima trebala se obaviti između 1. srpnja i 15. kolovoza 2019. Rani interes 2018. iskazali su Monako (Francuska) i Beč (Austrija) dok je Stavanger (Norveška) objavilo ponudu u ožujku 2019., ali je povukao svoju ponudu u lipnju 2019. i to nakon što je Carlsen izrazio nevoljkost da se meč igra na domaćem terenu. U studenom 2019., predsjednik FIDE-a Arkady Dvorkovich objavio je da je FIDE primila ponude od Dubaija i Argentine za domaćina meča a u veljači 2020. Dvorkovich je najavio da će se meč najvjerojatnije održati u Dubaiju. U siječnju 2021., FIDE je objavila da će se meč održati od 24. studenog do 16. prosinca 2021. u Dubaiju, u sklopu Expo 2020.

DOSADAŠNJI SUSRETI

Ian Nepomniachtchi je jedan od izuzetno rijetkih šahista koji sa Magnusom Carlsenom ima pozitivan dosadašnji rezultat.Od 13 odigranih partija po klasičnom turnirskom tempu, Carlsen je dobio 1 partiju, Nepomniachtchi 4 partije a 8 partija je završilo remijima.Zanimljivo da je tu jedinu dobivenu partiju po klasičnom turnirskom tempu Carlsen dobio 2019. na turniru u Zagrebu (Grand Chess Tour, Zagreb 2019).

MAGNUS CARLSEN (rejting 2855, world no. 1)

Aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen vjerojatno je najbolji šahist u povijesti šaha. Njegov najviši rejting od 2882 je ujedno najveći rejting ikada postignut od kada se uveo sistem rejting vrednovanja šahista, a Norvežanin također drži rekord po najdužoj seriji bez poraza u klasičnom šahu: između srpnja 2018. i listopada 2020. nije doživio niti jedan poraz u 125 partija. ostvarivši 42 pobjede i 83 remija. Carlsen je prvi put dospio na naslovnice kada je, kao 13-godišnjak, pobijedio bivšeg svjetskog prvaka Anatolija Karpova na brzopoteznom turniru u Reykjaviku 2004. Uskoro se sučelio i s Garryjem Kasparovom: legendarni prvak Kasparov je pobijedio u meču, ali Carlsen je uspio postići remi u jednoj od partija a bio je blizu pobjede u još jednoj od odigranih partija. Carlsen je prvi put došao na vrh FIDE svjetske ljestvice 2010. godine, a trenutno zaostaje samo za Garryjem Kasparovom u vremenu provedenom kao najbolje rejtingirani igrač svijeta. Prvi puta je postao svjetski prvak u Chennaiju (Indija) 2013. nakon što je pobijedio Vishwanatana Ananda, protiv kojeg će ponovno uspješno obraniti naslov u Sočiju (Rusija) 2014. Njegova dva sljedeća meča – obrane titule svjetskog prvaka, protiv Sergeja Karjakina u New Yorku (USA) 2016. i Fabiana Caruane u Londonu (Velika Britanija) 2018., bila su vrlo izjednačena a Carlsen je pobjedu potvrdio u rapid tie-breakovima (tempo igre u kojem se najbolji snalazi jer igra vrlo jednostavno, precizno i brzo): Njegovi kolege ga često opisuju kao “poboljšanog Karpova” zbog njegove sposobnosti da „cijedi vodu iz kamena“ i nevjerojatnog pozicijskog osjećaja temeljenog na njegovom dubokom poznavanju šahovskih pozicija. Nikada se ne zadovoljava remijem i nemilosrdno se bori za pobjedu na svakoj poziciji, što mu je donijelo i mnoge usporedbe s Bobbyjem Fischerom.

IAN NEPOMNIACHTCHI (rejting 2772, world no. 5)

Izazivač nije samo igrač broj 5 na svijetu, već i jedan od najneugodnijih protivnika za Magnusa Carlsena. Nepomniachtchi je doista jedini vrhunski šahistna svijetu s povoljnim “head to head” rezultatom protiv Norvežanina: u klasičnoj kontroli vremena ukupni rezultat je četiri pobjede, osam remija i samo jedan poraz (+4 -1 =8) u u korist ‘Nepa’. Njihovo rivalstvo, ali i prijateljstvo, počelo je u vrlo ranoj dobi, kada su imali samo deset godina i često su se sukobljavali u omladinskim natjecanjima kao dva najperspektivnija igrača svoje generacije. Nepomniachtchi je tri puta uzastopno osvojio Europsko prvenstvo u šahu za mlade: prvo u kategoriji do 10 godina 2000., a zatim u U12 prvenstvu 2001. i 2002. Na potonjem su se prvi put sukobili Carlsen i Nepomniachtchi a ruski igrač uzeo je pobjedu i naslov. Godine 2002. Nepomniachtchi je također osvojio Svjetsko prvenstvo u šahu za mlade u kategoriji U12, ponovno nadmašivši Magnusa Carlsena u tiebreaku. Nepomniachtchi je naučio igrati šah u dobi od četiri godine, od svog djeda. Odrastao u obitelji učitelja, oduvijek je imao širok raspon interesa i znatiželje. Bio je čudo od djeteta i to ne samo u šahu: osvojio je i nekoliko studentskih nagrada i medalja. Diplomirao je novinarstvo na Ruskom državnom socijalnom sveučilištu. Nepomniachtchi je također igrao nekoliko videoigara na natjecateljskoj razini, kao što su Dota, Dota 2 i Hearthstone. Vjerojatno je ova široka paleta interesa utjecala na njegov stil: Ian ima sklonost nekonvencionalnim potezima što mu omogućuje da donese svjež pogled na bilo koju poziciju. Ova kvaliteta, u kombinaciji s njegovim dubokim i preciznim proračunskim vještinama, može ga učiniti smrtonosnim za aktualnog svjetskog prvaka.

Tekst preveo i pripremio Pavle Hrvačić